Imkeren met respect voor de bij - en natuur = bijvriendelijk imkeren

Wie ben ik?


Het is eindelijk zover, lang over nagedacht bijna 2 jaar. Veel gelezen en opzoekingswerk gedaan maar vooral veel liefde voor de natuur en een passie voor bijen.

Mijn naam is Geert Steelant ik heb meer dan 40 jaar in de natuur gewerkt met veel passie in zeer uiteenlopende activiteiten.

Tien jaar van mijn actieve loopbaan heb ik in Frankrijk gewerkt eerst in de boomkwekerij met een specialisatie in het enten en oculeren.

De laatste 5 jaar in Frankrijk was ik tuinman op een domein van 1360 hectaren. Chateau De La Porte in Sandillion.

Op het domein stonden honderden bijenkasten in het bos, eindelijk kon ik mijn passie voor bijen bot laten vieren.

Er waren twee oogsten per jaar, Acacia en kastanje.

De rest van de honing was voor de bijen, het was daar reeds imkeren op een natuurlijke manier met Warré kasten.

Ik leerde er kasten maken en alles wat je over natuurlijk imkeren moet weten.

Toen ik terug naar België kwam werkte ik terug in de natuur maar tijd om bijen te houden had ik niet. In 2014 kreeg ik een herseninfarct ik was toen net 8 maanden bezig met mijn nieuwe zaak "Bloem - en tuin NOF" een ecologisch tuincenter. Ik heb dan jammer genoeg de zaak moeten stoppen.

Na een revalidatie van tien maanden begon het te kriebelen om terug aan bijen te beginnen want werken zat er niet meer in.

Ik heb eerst een bijentoren gebouwd alles ging langzaam. Meer dan een jaar heb ik eraan gewerkt maar het is gelukt.

Toen ben ik beginnen nadenken over een kast waarin je de Varroamijt kan bestrijden met een roofmijt. En nu is de kast een feit. De roofmijt die ik zal gebruiken is de Stratiolaelaps scimitus (ook bekend als Hypoaspis miles).

Het is dus echt een proefproject. Ik word hierbij geholpen door de Nederlandse firma TRYPTOMERA https://tryptomera-roofmijt.nl/