De roofmijt: Stratiolaelaps scimitus

Biologische Varroa bestrijding

Meestal gaat men de Varromijt te lijf met chemische producten of met verdamping van oxaalzuur of het inbrengen van mierenzuur. Er is dan ook nog de biotechnische methode namelijk het uitsnijden van darrenbroed. Deze is volgens mij volledig in strijd met het leven binnenin de bijenkast.

Als ik dan zie wat de imker moet doen om zichzelf te beschermen tegen de nadelige gevolgen van het gebruik van deze producten (  pak, handschoenen, bril, masker enz. ) dan vraag ik me af wat is het gevolg voor de bijen. Zij hebben geen bescherming al hebben zij een zeer gevoelig en complex ademhalingssysteem.

Het is een feit dat men de Varroa moet bestrijden anders zal het uitdraaien op een nog grotere ramp voor de bijen, maar het kan op een andere manier.

Men kan de Varroamijt perfect bestrijden op een natuurlijke -en brijvriendelijke manier namelijk door het inzetten van een inheemse roofmijt: de Strateolealaps Scimitus.

Op deze manier efficiënt toe te passen moet men zich eerst verdiepen in het leven van zowel de roofmijt als de Varroamijt.

Op de volgende pagina's kan je lezen hoe alles in zijn werk gaat.